Nederlandse serverparken gebruiken weinig duurzame energie

Uit een onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Hivos blijkt dat veel Nederlandse serverparken nog altijd gebruik maken van grijze stroom. Hoewel er in de meeste gevallen een combinatie van groene en grijze stroom wordt gebruikt, is er volgens Hivos nog altijd veel ruimte voor verbetering.

Onderzoek

Hivos stelde tijdens het onderzoek vragen aan 23 uitbaters van serverparken in Nederland. Van deze 23 uitbaters waren er slechts 3 die exclusief gebruik maken van groene stroom. Dertien andere uitbaters maken gebruik van zowel groene als grijze stroom of groene stroom uit het buitenland en twee bedrijven gebruiken exclusief grijze stroom. De overige uitbaters verleenden niet voldoende medewerking om ze in te delen in een van de categorieën.

Verbetering nodig

Het onderzoek toont volgens Hivos aan dat uitbaters van serverparken zich meer moeten inzetten om groene stroom van Nederlandse bodem af te nemen. In 2011 was ongeveer 64 procent van alle stroom die door de gehele ict-branche werd gebruikt al groen en het is hoog tijd om dit cijfer te verbeteren. Er is meer openheid nodig en bedrijven zullen zich harder moeten inzetten voor een betere duurzaamheid.