Fujitsu pleit voor terugdringen aantal milieucertificaten

Fujitsu-LogofujitsuIT-leverancier Fujitsu heeft deze week middels een persbericht laten weten dat het bedrijf vindt dat er teveel verschillende milieucertificaten zijn in Nederland. De certificaten zouden vaak andere meetinstrumenten gebruiken, een overlap hebben en andere meetmethoden gebruiken, waardoor de geloofwaardigheid van certificaten verloren gaat.

Verwarring

Volgens environmental specialist De Haan van Fujitsu zorgen de vele verschillende milieucertificaten op dit moment vooral voor verwarring. Er is geen standaard en er wordt vaak naar verschillende gegevens gekeken die niet altijd dezelfde betekenis hebben. Daarnaast bekijken niet alle certificaten de organisatie op hetzelfde niveau en kunnen voor sommige certificaten al punten worden verdient door iets eenvoudigs als het invullen van een vragenlijst.

Standaardisatie

Volgens De Haan is het belangrijk dat het aantal milieucertificaten op korte termijn zal afnemen en dat alleen de beste certificaten overblijven. Deze certificaten zouden bovendien moeten worden gestandaardiseerd, zodat het voor een onderneming ook duidelijk is wat de doelstellingen zijn. Doordat vooral overheidsinstellingen bij het aanbesteden veel waarde hechten aan duurzame certificering is het belangrijk dat dit probleem op korte termijn wordt opgelost.