Een groener bedrijf in 3 stappen

Duurzaamheid is een mooi en nobel begrip, maar laat zich op het eerste gezicht vaak wat moeilijk rijmen met zaken als winst, effectiviteit en dynamiek. Schijn bedriegt, want door wat groener zaken te doen kun je juist ook op die drie vlakken flinke stappen maken. Voor elke ondernemer die groene ambities heeft leggen we uit hoe je in drie stappen naar een duurzamere onderneming gaat.

 

Stap 1: inventariseren en herstructureren

Hierbij gaat het erom om je bedrijf eens helemaal door te lichten op het vlak van kosten en inkoop. Gaat er veel printpapier doorheen of is de energierekening torenhoog. Maak je werknemers bewust van een zuiniger printbeleid en het beperken van energieverbruik. Dat mes snijdt gelijk aan twee kanten: je bedrijf is minder belastend voor het milieu én je bespaart op de kosten.

 

Stap 2: investeren en doorontwikkelen

Zodra je basis groen is, kun je gaan kijken naar het vervolg. Er zijn verschillende manieren waarop investeringen bijdragen aan de groei van je bedrijf, maar ook aan een beter milieu. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische of hybride leaseauto, maar ook aan zaken als installaties die je bedrijfspand efficiënter met energie om laten gaan. Het is zelfs mogelijk om voor zulke energiebesparende investeringen een subsidie of extra belastingaftrek te krijgen.

 

Stap 3: op naar het keurmerk

Wanneer je zoveel moeite hebt gedaan om je bedrijf duurzamer te maken, mag dat ook best beloond worden. Er zijn in Nederland verschillende keurmerken op het gebied van duurzaamheid, die natuurlijk ook goed zijn voor de presentatie van je bedrijf naar de buitenwereld toe. Bekijk eens rustig welk keurmerk het beste bij jouw bedrijf past en tref indien nodig nog de laatste maatregelen om aan alle voorwaarden te voldoen.

Keurmerken Merkregistratie Europa

Voor nog meer inspiratie is het ook altijd goed om de verhalen van andere groene ondernemers te horen, zoals van deze duurzame straatmarketeer: